Tips

3 tips för ett barnsäkert hem

Få saker i livet är så efterlängtade – och så ömtåliga – som barn. Tyvärr sker det årligen många olyckor med barn inblandade och en stor del av dessa olyckor beror på dåligt säkrade hem. En anledning är att barn är mycket mer påhittiga än man kan tro och därmed skadar sig på oförutsägbara sätt.

Om du väntar barn eller redan har småbarn i hemmet är det viktigt att se till att det är barnsäkert. Oftast behövs bara små justeringar av din inredning för att hålla ditt lilla barn säkert och utom all fara.

1. Undvik fallolyckor

Det är viktigt att barnsäkra trappor och andra höga utrymmen där barn kan falla och göra sig illa.

För att göra trapporna säkra räcker det i regel med barnsäkra grindar. Dessa förhindrar att barnet tar sig upp eller ner för trappor och är därmed oumbärliga om din bostad har minst en trappa. Kom ihåg att installera de barnsäkra grindarna både i början och slutet av trappan eftersom ett barn inte behöver falla långt för att skada sig.

Det är inte bara trappor som kan orsaka fallolyckor. Höga soffor, barnstolar och bord kan alla vara farliga om barnet faller illa. Att barnsäkra dessa möbler kan vara svårt och kräver lite kreativitet – ha gärna mjuka och tjocka mattor vid soffan så att ditt barn kan landa mjukt, säkra barnstolen så den inte kan vicka bakåt och skjut in stolar ordentligt så att barnet inte kan klättra upp på bordet.

2. Täck över vassa kanter

Barn är ofta oförsiktiga av sig och kan därför skära sig lätt. Att knivar och andra vassa föremål ska vara inlåsta i en barnsäker låda säger sig självt, men det finns tyvärr flera sätt ditt barn kan skära sig på.

Bänkytor i kök och badrum har ibland alldeles för vassa kanter för ett litet barn. För att göra saken värre sitter kanterna precis i ögonhöjd om du har ett barn på 4-5 år. Genom att täcka de vassa kanterna med mjuka kantlister förhindrar du att ditt barn skär sig. Kantlister kommer i alla möjliga färger och former och går därför lätt att anpassa efter din befintliga inredning, så de kan sitta kvar även när barnet blivit större.

3. Bort med farliga föremål

Mediciner, rengöringsmedel och små föremål kan alla vara mycket farliga för små barn. Se därför till att låsa undan mediciner i särskilda medicinskåp som barnen inte kan öppna, och håll tvätt- och diskmedel samt propplösare undangömda i skåp som barnet inte kan nå.

Till synes ofarliga föremål som nötter, karameller och legobitar kan snabbt orsaka andningssvårigheter om barnet får för sig att svälja dem. Var därför noga med att plocka undan sådant barnet lätt kan få in i munnen även om föremålet i sig inte är giftigt eller vasst. Då blir ditt hem genast mycket säkrare för ditt barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *