Ditt barn Nyheter

Hjälp ditt barn att sova bättre

Till hösten börjar skolan igen och det är dags för ditt barn att återse sina kamrater och gamla lärare. Att sommarlovet är slut är bitterljuvt för de flesta barn, och trots att många saknar sommarens frihet är det nog ändå skönt att få återgå till de gamla vanliga rutinerna.

Kanske är det rentav det första skolåret för ditt barn och då är det bara naturligt att din son eller dotter känner sig lite nervös. Lättare nervositet är helt okej men om du märker att ditt barn lider av stress eller sömnsvårigheter är det dags att tänka till och försöka åtgärda problemen.

I den här artikeln går vi in på vad sömnsvårigheter och stress vid skolstarten beror på och hur du kan hjälpa ditt barn att sova bättre.

Minska stressen inför skolstarten

Om det är det första skolåret för ditt barn är det klart att allt känns nytt och osäkert. Istället för den lilla och trygga förskoleklassen blir det dags att byta vänner och börja på den mycket större skolan där hundratals okända barn delar lokaler. Detta kan givetvis leda till stress de första veckorna i skolan.

Du kan få ditt barn att stressa mindre om du tar med honom eller henne till den nya skolan i förväg. Under sommarlovet står skolgården ofta helt tom och ni kan enkelt ta en rundtur och se var de olika byggnaderna och klassrummen ligger. På så vis är i varje fall inte skolområdet okänt vid skolstarten.

En annan idé är att utnyttja sociala medier och se om någon bekant har ett barn som också ska börja första klass, alternativt går i en annan klass på samma skola. I så fall kan ditt barn umgås med och tala med denne inför skolstarten och kanske komma överens om att det andra barnet agerar fadder under den första veckan.

Att ha en bekant med sig under den första tiden i den nya skolan kan vara ett starkt vapen mot stress och oro.

Gör sovrummet sovvänligt

Barn sover bäst i mörka och tysta rum. Tyvärr är nätterna alldeles för ljusa under sommarhalvåret och risken för sömnstörningar ökar drastiskt samtidigt som stressen för det nya skolåret kan blir för jobbigt.

Investera i mörkläggningsgardiner eller rullgardiner för att effektivt stänga ute solljus och annat störande ljus från gatlyktor och nattligt trafik. Högkvalitativa mörkläggningsgardiner består också av tjockare tyg som i viss mån även stänger ute oönskat ljud. Resultatet blir en bättre sovmiljö för ditt barn.

Självklart spelar även sängen stor roll för sömnkvaliteten. Madrassen måste ha rätt hårdhet för just ditt barn och såväl täcken som kuddar ska vara lagom svala under sommarhalvåret. Hos Bättre Nätter kan du hitta mängder av kontinentalsängar och sängtillbehör som låter ditt barn sova gott inför skolstarten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *