Tips

Hur du får en lugn och fin badstund med småttingen

Ditt barns första bad kan vara skrämmande för nyblivna föräldrar. Nedan har du dock några råd för hur du kan se till att det blir en avslappnad och lugnande upplevelse…för alla involverade parter!

1. Under den första perioden behöver du bara bada ditt barn ett par gånger i veckan. Det betyder att du bara behöver skvätta vatten på dem och rengöra barnets ansikte, mage och rumpa.

2. När du tror att din lilla sötnos är redo för ett dagligt bad är det en bra idé att göra det hela förutsägbart och tröstande genom att följa en regelbunden rutin. Ha allt du behöver nära till hands innan du börjar och se till att badrummet är varmt nog.

3. När du är klar är det bara att fylla badkaret med vatten. Du kan använda ett babybad, men en del föräldrar föredrar att bada sitt barn i en badtunna då det är en bra höjd för dig och perfekt storlek för barnet.

4. Det bästa sättet att undvika att skålla ditt barn på är att hälla lite kallt vatten först, och sedan fylla upp med varmt vatten vid en säkertemperatur (kolla det med armbågen eller en badtermometer – det ska vara varmt men inte för varmt. Vattnet bör vara mellan 36 till 38 grader). Håll vattnet grunt på omkring 8,5 cm och blanda det för att se till att det inte är vissa varma eller vissa kalla områden.

5. Placera mattan på badrumsgolvet, täckt i en handduk, och klä av barnet tills de bara har på sig blöja. Omfamna sedan ditt barn i en handduk. Här är några exempel på fina handdukar till ditt barn från t.ex. Georg Jensen Damask.

6. Håll ditt barnet i en handduk på ditt knä. Använd separata bomullstussar indränkt i kallt, kokat vatten och babytvål för att rengöra ansikte, öron, runt varje öga och hals. Se till alla små veck under deras hakan och nacken också tvättas.

7. Ta sedan av barnet handduken, ta av blöjan, och sänk ned dem i vattnet. Hålla stadigt i barnet runt övre delen av ryggen, ta tag i deras motsatta överarm så att de vilar säkert längs underarmen eller använda ett babybadstöd. Lämna aldrig dem utan uppsikt i badet – inte ens i en sekund!

8. Tvätta dem med en mild, pH-neutral kroppstvätt. För skonsam hårtvätt, använd en mild formel. Applicera med den lediga handen och skölj väl. Du kan använda mild baby body wash på rumpan eller lägga till en liten droppe mandelolja till badet – detta är ett skonsamt sätt att hålla ditt barns hud mjuk på.

9. Efter några minuter kan du lyfta dem ut ur badrummet försiktigt och svepa dem i en mysig morgonrock eller handduk. När barnet är torrt kan du applicera hudkräm.

10. Om ditt barn alltid gråter kan du minska antalet bad till två eller tre gånger per vecka och bara rengöra ansiktet och rumpan på mattan med hjälp av bomull och svalt, kokat vatten.

Lycka till och vi hoppas att detta kan bli en mysig stund i ditt hem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *