Nyheter

Ta hand om dina barn under renoveringen!

Renovering kan innebära mycket stress och än värre kan det vara om man har barn i familjen. Oavsett om man ska utföra arbetet själv eller anlitar hantverkare är det viktigt att man arbetar för att hålla sina barn trygga, glada och över allt annat säkra under hela renoveringen.

Gör dina barn delaktiga

Beroende på dina barns ålder bör du försöka involvera dina bara i renoveringen. Om de förstår vad som pågår kommer det ha lättare att tolerera damm, stök och främmande hantverkare i hemmet. Om barnens rum också ska renoveras bör du definitivt låta dem välja tapeter eller andra detaljer. Äldre barn kan även få vara med när ni planerar renovationen i övrigt. Låt dem komma med förslag och lyssna på deras tankar och funderingar. Du kan mycket väl bli förvånad över de idéer det kan bidra med.

Om du utför arbetet själv kan du också hitta sätt dina barn kan hjälpa till med små bestyr. Det är dock viktigt att de förstår att det är du som bestämmer när det är ok att hjälpa till och när det är ett måste att hålla sig undan vilket leder oss till nästa avdelning: säkerhet.

Säkerhet

I praktiken förvandlar du delar av ditt hem till en byggarbetsplats och som vi alla vet är detta inte en ideal miljö för små barn. Avgränsa delar av hemmet där arbete pågår då det är svårt för dig eller de hantverkare du har anställt att hålla uppsikt både på arbetet och på dina barn. Förklara för dina barn att medan arbete pågår är det absolut förbjudet att leka i det rummet och att verktyg och trappstegar inte är några leksaker. Om du har yrkesmän på plats bör du dock även informera dem om att inte lämna verktyg framme där de kan nås av barnen.

Om möjligt kan man se till att de mest farliga arbetena med elverktyg utförs när barnen befinner sig i skolan. Om det är frågan om riktigt tunga arbeten så kan man överväga om det inte är tillfälle att ta barnen till en släkting eller ge sig ut på en utflykt medan hantverkarna gör sitt.

Avslutningsvis

Renovationen kan upplevas som jobbig för barn som är känsliga för störningar och avbräck i hemmiljön men genom att se till att deras behov inte glömms bort och genom att hålla dem införstådda i vad det är som pågår kan man göra arbetet mer överskådligt, spännande och säkert för de minsta i familjen. Det gör också att man tillsammans kan glädjas åt resultatet den dagen allt står färdigt och ens drömhem blir verklighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *