Tips

Yoga med eteriska oljor blir en ny, spännande upplevelse

Doftande oljor med speciella egenskaper kan ge en ny dimension när man praktiserar yoga. Dofter av naturens flora gör skillnad för både kropp och själ.

Yoga har blivit utbrett i hela landet och nu snackar flera om den extra effekten som bara några droppar eterisk olja kan ha. Dessa dofter skickar nämligen signaler direkt till hjärnan, vilket i kombination med yoga kan ge en förbättrad och uppfriskande upplevelse. Oljor är också faktiska hjälpmedel för håret, och om du vill lära dig mer om detta kan du klicka här.

För kropp och själ

Många svenskar sysslar idag med dessa kroppsövningar som hjälper dig att finna frid, ge styrka och balans. För många är detta en möjlighet att koppla bort höga krav och högt tempo och bevis tyder på att användning av eteriska oljor under yogan hjälper.

Eteriska oljor som utvunnits ur olika växter, blommor, blad, rötter och frön. Runt om i världen har människor blivit medvetna om vilka fördelar som dessa oljor kan innebära och används därför både av privatpersoner och terapeuter. Användningen av doftande växter och örter är i sig ingen nyhet, men att kombinera användningen på detta sätt är något som nyligen har fått fotfäste. Kika på livsstiltips.se om du vill ha fler livsstilstips.

Pratar med hjärnan

Föreställ dig doften av ros, lavendel eller mint som träffar din lukt. Signaler går till den delen av hjärnan som kallas för det limbiska systemet. Det här systemet består av amygdala som är hjärnans centrum för känslor. Amygdala är också viktig för upplevelsen av och framkallande av känslor som ilska, rädsla, glädje och lycka, och just därför kallas amygdala för hjärnans psykiska vaktcenter.

Det är ett känt faktum att kropp och själ hänger ihop, så genom att agera genom luktsinnet, kan man uppnå resultat på flera nivåer. De kraftfulla lukterna av eteriska oljor talar direkt till hjärnan och kan vara till stor hjälp i t.ex. svåra stunder och påverkar både kropp och själ på ett positivt sätt. Det finns självklart många sätt att slappna av på och alla sätt är egentligen bra så länge det innebär avkoppling, så vare sig du åker på golfsemester via Golfbreaks, tar ett långbad eller sysslar med yoga, är det gynnande för både kropp och själ.

Doften av lavendel sägs göra underverk för dem som har svårt att sova och detta kan ordnas både med påsar eller några droppar olja under kudden. Det resulterar ofta i en god natts sömn. Örten är välkänd för att påverka nervsystemet och hjälpa till med avslappning. Förtvivlade föräldrar med småbarn som inte kan sova får ofta rådet om att massera barnets tår med en väldoftande och avslappnande lavendelolja.

Andra eteriska oljor som har visat sig vara effektiva för stress, depression och ångest är kamomill, ros, bergamott. Om du känner dig mentalt trött eller utbränd finns det andra dofter som kan stimulera positiva känslor, såsom pepparmynta, rosmarin, citron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *